Izložba: Znanost inspirirana prirodom

Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci i ove je godine osmislio i organizirao popularno-znanstvenu izložbu naziva Znanost inspirirana prirodom. Tom izložbom ujedno najavljujemo i Noć istraživača koja će se i ove godine zadnjeg petka u rujnu održati u Rijeci.

Ljudi su se oduvijek inspirirali prirodom prepoznajući da ona nudi rješenja mnogih izazova i složenih situacija. I sami dio prirode, shvatili smo da je ona izvor neiscrpne kreativnosti i inovacije, a njezino nam je proučavanje i oponašanje omogućilo razvoj mnogih revolucionarnih tehnologija i dizajna koji su unaprijedili naš život i rad.

Bioinspirirana znanost područje je u kojem znanstvenici inspiraciju za rješavanje složenih ljudskih problema te unaprjeđenja i inovacije u tehnologiji i dobivaju iz prirode.

U okviru izložbe koja je pred vama predstavljamo vam primjere bioinspiracije u raznim znanstvenim područjima kojima se bave znanstvenice i znanstvenici  Sveučilišta u Rijeci. Vjerujemo da smo vas ovime potaknuli na snažnije uvažavanje prirode, čije nam očuvanje nije samo preduvjet života već i ključ prosperiteta života na Zemlji, uključujući nas ljude. Stoga prirodu trebamo doživljavati manje kao materijalni resurs koji iskorištavamo, a više kao nadahnuće za rješavanje golemih izazova današnjice i stvaranje održive budućnosti.

Neka Vam je ova izložba povod za posjet našem Kampusom. Dok šećete uz zanimljive slike svakako skenirajte QR kod na plakatima i saznajte priču koju priča svaka slika jer, kako je Albert Einstein rekao: „Pogledaj duboko u prirodu i sve ćeš bolje razumjeti“.

Popularno-znanstvena izložba pripremljena je uz pomoć alata umjetne inteligencije te je rezultat suradnje Centra s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i više sastavnica Sveučilišta u Rijeci: Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, Fakultet za fiziku, Fakultet za matematiku i Pravni fakultet, a potpisuje ju skupina znanstvenica i znanstvenika: Jelena Ban, Bojan Crnković, Ana Filošević Vujnović, Ivana Jelovica Badovinac, Ivana Kunda, Nela Malatesti, Marina Manganaro, Vedrana Mikulić Crnković, Željka Modrić Surina, Boštjan Surina, Ivona Traunkar.

Scroll to Top